Noorwegen heeft zich van zijn beste kant laten zien aan mijn vriendin Ans haar partner Clement, allebei verstokte Frankrijk gangers. Zij waren begin augustus bij ons op bezoek. Ze hebben in het begin alleen maar mooi weer gehad. Fijn, want dan komen ze misschien nog eens terug. Pas op de terugweg kregen ze door dat het thermo ondergoed dat we hen aanbevolen hadden mee te nemen, niet voor niets was. Op Jotunheimen waaide het flink, en was het 5 graden.
De zon ging vanmorgen (20 oktober) op om 7.38, en gaat vanmiddag om 16.24 weer onder. (Nederland: 7.24 op, 17.22 neer). Het verschil met Nederland wordt nu per dag groter, dat wil zeggen dat de dag hier korter wordt in vergelijking met Nederland. Tot 21 december. Dan gaat de zon hier rond 10 uur op, en rond een uur of half drie onder. December en januari zijn de maanden waar we even doorheen moeten. En eigenlijk is dat alleen januari. Is de donkerte in december, met alle feesten nog wel gezellig, in januari wil iedereen wel weer terug naar de lichtere tijd.
Eigenlijk valt die donkerte me wel mee, tot nu toe. Het duurt allemaal niet zo lang. Nou hebben we ook twee winters achter de rug met veel zon. Dat scheelt. Op een sombere dag eind december, wordt het niet licht. Schijnt de zon, dan lijkt alles een heel stuk vrolijker.
Reis je vanaf hier echter verder naar het noorden, dan kom je zo rond Tromsø in het gebied waar het overdag niet meer licht wordt, vanaf half november. Onze buurjongen heeft een baan gekregen vlakbij Kirkenes (spreek uit tjirkenes). Hij zit alweer een maand in de sneeuw. in Tromsø wordt het nu om half 10 licht, en rond drie uur donker. Zij hebben dezelfde tijd dat het licht is als hier rond midwinter.
Tromsø is een stad waar ik in de eerste week dat ik aan het werk was, naar toe gevlogen ben. Het was in de zelfde week dat in Nederland bij Railaway de treinreis Trondheim Bodø te zien was. Voor de liefhebbers van adembenemende vergezichten een aanrader. Hij is vast nog wel op uitzending gemist te bekijken. Bodø ligt ongeveer halverwege Trondheim en Tromsø.
Laaghangende wolken in Tromsø
Het vliegtuig maakte daar een tussenlanding. Het was een vreemde gedachte ik dat de week ervoor vanuit Nederland naar Noorwegen ongeveer dezelfde afstand had afgelegd als ik nu naar het noorden aflegde. En nog steeds had ik daarmee nog lang niet de noordgrens van het land bereikt.
Laaghangende wolken in Tromsø
Het vliegtuig maakte daar een tussenlanding. Het was een vreemde gedachte ik dat de week ervoor vanuit Nederland naar Noorwegen ongeveer dezelfde afstand had afgelegd als ik nu naar het noorden aflegde. En nog steeds had ik daarmee nog lang niet de noordgrens van het land bereikt.
In Tromsø was er een bijeenkomst van de deelnemers aan het nationale programma velferdsteknologi waar onze gemeente en de buurgemeente Åfjord aan deelnemen. (Ondertussen weet ik dat men het in Nederland over zorgtechnologie heeft. Dit woord is kennelijk zo nieuw dat de spellingscontrole er geen raad mee weet. :) Ondertussen begint het tot me door te dringen dat dat nationale programma met zich meebrengt dat ik regelmatig voor mijn werk her en der in Noorwegen moet zijn. Dat is nog eens een leuke bijkomstigheid! In mijn KPN-tijd in Nederland kwam ik ook in veel steden. Ik vond het leuk om op veel plaatsen de weg te weten. Mezelf ergens thuis voelen heeft ook daarmee te maken.
Het werk dat ik doe is afwisselend en veelzijdig. Zorgtechnologie is volop in ontwikkeling en er komen dagelijks nieuwe producten op de markt. Met zorgtechnologie hoopt men in de toekomst zorg efficiënter te kunnen organiseren. Ook hier is de verwachting dat wanneer de aanpak blijft zoals nu, er in de toekomst een scheefgroei ontstaat. Het aantal ouderen dat er over een tijd is, zal groter zijn dan het aantal werknemers in de zorg aan kan. Er moet dus wat veranderen, en men hoopt dat door meer gebruik te maken van technische mogelijkheden ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en thuis functioneren. In de gemeenten waar ik werk loopt een project met GPS voor mensen die moeite hebben met zich oriënteren. We zijn samen met drie grote gemeenten, Trondheim, Bærum en Drammen proeftuinen om ervaring op te doen met GPS. Het lijkt heel simpel, maar bij de start van het project was er veel wet-en regelgeving nog noet toegesneden op het gebruik van GPS. Nu is er inmiddels bijvoorbeeld geregeld dat je iemands privacy moet zeker stellen als instelling. En je mag GPS niet gebruiken om iemand te bewaken. Je mag het alleen gebruiken wanneer er van tevoren duidelijke afspraken gemaakt zijn en goedkeuring (van de gebruiker of naaste familie) is verleend. En daar bevindt zich een grijs gebied. Er was een situatie waarin de privacy van iemand weliswaar gerespecteerd was, maar die werd vervolgens dood in de sneeuw gevonden. Dat deed een enorme discussie oplaaien over veiligheid versus privacy. Bij het gebruik van GPS heb je te maken met een ethiek. Iemand mag zelf over zijn leven beslissen, ook al hanteert de omgeving andere normen. De echtgenote van een man die heel graag lange wandelingen maakt, gaf aan dat ze graag willen dat wanneer er iets zou gebeuren ze graag het lijk terug willen vinden. Heftig lijkt me dat.
Onder: Velkon conferentie, over de toepassing van zorgtechnologie.
Het tweede grote project gaat over het gebruik van medicijndispensers. In de medicijndispenser gaat een rol met een halve maandvoorraad medicijnen in in kleine zakjes, vervolgens wordt er centraal ingesteld wanneer de zakjes uitgegeven moet worden, Eenmaal ingesteld geeft het apparaat op het ingestelde tijdstip een signaal. De gebruiker drukt dan op een knop en het zakje met de dosis komt uit het apparaat. Wanneer de gebruiker de dosis niet afneemt, dan gaat er bij de thuiszorg een signaal. Handig, nietwaar?
En verder zijn er nog een heleboel andere technische hulpmiddelen die uitgeprobeerd worden.
Er zijn groepen van verzorgende die een voortrekkersrol hebben en collega´s opleiden en de apparatuur beheren. Mijn werk bestaat in grote lijnen uit het begeleiden van die ´supergebruikers´, contact houden met leveranciers, de organisatie begeleiden naar het opzetten van nieuwe diensten na de uitprobeerfase, de afstemming met de regionale en nationale netwerken, het in de gaten houden van ontwikkelingen. En 6 gemeenten op Fosen begeleiden met het opzetten van hun eigen projecten. Dat doe ik samen met een collega uit Trondheim, en Siv Iren (zie vorige blog).
Ondertussen zijn de kinderen jarig geweest. Lieuwe had dit jaar voor het eerst behoefte om een paar kinderen uit te nodigen. Het werd een waterfeest.
We vonden vooral het slaan met een ballon, gevuld met water met een baseballknuppel erg leuk.
De kinderen zelf vonden het snoephappen het leukste. Daar kregen ze geen genoeg van.
In het najaar was er een loopcircuit van de atletiekvereniging, bestaande uit 6 wedstrijdjes. Sytze, Lieuwe en ik deden mee. Tenminste, voordat ik door mijn enkel ging en uitgeschakeld werd voor een paar weken. Het was ook op het terrein waar 's winters de lysløype (langlaufbaan) is, dat was erg oneffen terrein.
Op een seizoenafsluitingsfeest kregen we de bekers. Sytze staat hier naast Ailo, de jongste deelnemer. Op de foto boven staat hij in groen jasje. Lieuwe staat derde van rechts.
Ik kom weer terug op de taal, een van mijn favoriete onderwerpen. Daar valt ook een heleboel over te zeggen. In Nederland zijn we gewend om terug te vallen op het ABN wanneer we elkaars dialect niet kunnen verstaan. Dat is een algemene standaard. En er zijn mensen die zich moeilijk kunnen uitdrukken in het Nederlands en alleen het dialect (of Fries) spreken, maar de meesten lukt het wel om over te schakelen op het Nederlands. Ik als Nederlandse ervaar het ABN als de geldende norm.
Hier is het net andersom. Het dialect is de belangrijkste gesproken taal, het Bokmål of Nynorsk is de geschreven taal die je op school leert. Maar hier spreekt niemand Bokmål. Ja, de eerste maanden deden mensen hun best om zich aan ons aan te passen. Maar nu spreekt iedereen trøndersk. In het begin vond ik dat onbeleefd. Inmiddels ben ik er achter dat het hier anders werkt dan hoe ik het gewend ben. Men hier een grote tolerantie heeft ten opzichte van anders pratenden. Ik heb in een vergadering gezeten met Noren en Zweden. De Noren spreken Noors, en de Zweden Zweeds. En ze begrijpen elkaar redelijk. In een Skype gesprek met iemand van een firma uit Denemarken, idem dito. En de mailuitwisseling gaat ook in de eigen taal. Voor mij is het pech hebben, ik val in zulke situaties terug tot een begrip van minder dan 50 %. Maar zo is iedereen het gewend, en dus gaat het zo. Folmer maakte mee dat een collega aan hem vroeg of hij iemand uit Stavanger wilde bellen. Hij had er zelf geen zin in, want hij vond dat de mensen daar onverstaanbaar spraken. Mensen vinden het hier volkomen acceptabel dat je een deel van de informatie niet meekrijgt, omdat je de ander niet helemaal verstaat. De rest vul je dan kennelijk in naar eigen inzicht en interpretatie.
In september is hier het språkkafe, het taalcafe opgestart. Als vrijwilliger ben ik bij het opstarten ervan betrokken geweest. Het språkkafe is bedoeld voor buitenlanders die ervaring willen opdoen in het spreken van de Noorse taal. Het is eens per twee weken, in de bibliotheek. Doordat ik het zelf na de start zo druk heb gekregen, heb ik nog maar twee keer kunnen gaan, jammer genoeg.
In september was er een open dag in de haven van Uthaug. Er kwamen verschillende verenigingen op het gebied van watersport om hun sport te presenteren. Ook de duikvereniging was van de partij. Eerlijk gezegd vonden we er voor de rest niet veel aan, er was veel demonstratie en te weinig zelf iets doen. Maar de duikvereniging had het goed aangepakt. Lieuwe en Sytze konden een duikpak lenen en ze hebben wel een uur lang gesnorkeld in het prachtige, heldere water. Ze waren zo enthousiast, dat we ze gelijk opgegeven hebben voor een duikcursus. Die moet nog beginnen.

Het water is glashelder. Onder water is het zicht prachtig. De jongens vertellen dat ze zee-egels,
-sterren en een inktvisje hebben gezien. Als Lieuwe het water uit komt, heeft hij een kleine zeester op zijn knie.

Op het moment dat haar broers in het water lagen, speelde Anne Lieke de kampioenswedstrijd. Ze hebben gewonnen, en zijn daarmee kampioen geworden van Fosen. Op de afsluitingsavond van het seizoen werd Anne Lieke in het zonnetje gezet als speelster van het jaar.
Voor mijn werk reis ik regelmatig naar Åfjord, de naburige gemeente. Dat is bepaald geen straf! Deze foto maakte ik onderweg.

Anne Lieke en Lieuwe hebben Haloween gelopen. Zij hebben erg veel plezier gehad. Ik vond het feest zelf een afknapper. Het was lang niet zo gezellig als het Sint Maarten dat ik ken. Het is hier ook een heel nieuw feest, overgewaaid vanuit Amerika. Meer dan 50 % van de mensen deden niet open. Maar vooral Anne Lieke had zich prachtig uitgedost, en volgens mij hadden ze beiden veel plezier.
Hoewel de surkål hier niet verkeerd is, is die niet te vergelijken met de zuurkool die wij gewend zijn. Hij is heel anders, heel zoet. Witte kool is hier in overvloed te koop, en we hadden niet de indruk dat het vreselijk ingewikkeld was om het zelf te maken. Zeker niet, nu we sinds een jaar in het bezit zijn van een super de luxe keukenmachine, gekregen van Folmer zijn moeder.
Afgelopen zomer hebben we dan ook een zuurkoolvat aangeschaft. Folmer is aan het werk gegaan. Inmiddels hebben we al een paar keer gegeten van de zuurkool. Hij is erg lekker.
Onder een foto van Lieuwe en Sytze. Ze kibbelen regelmatig, maar kunnen ook heel eensgezind zijn.
Noren zijn redelijk rustig en nuchter. Maar vanaf begin oktober, dan begint men zo langzamerhand naar Kerst toe te leven. Met Kerst is er geen Noor meer rustig en nuchter. De hele wereld past in het hart van een Noor in kerststemming. Kerst vergt een grondige voorbereiding. Eerst moet het hele huis gepoetst en gesopt worden. Wij hadden in het begin lol toen we hoorden dat men hier een grote waarde hecht aan het schoonmaken van het plafond. Elke zichzelf respecterende Noor geeft ter voorbereiding van kerst het plafond een grondige sop-beurt. En dan begint het het versieren van het huis (vanaf eerste advent is dat klaar) en vervolgens het inkopen van kerstcadeautjes (wat fijn dat wij dat deel na de 5e december al achter de rug hebben). En elke zichzelf respecterende groep of vereniging organiseert wel een Julebord. Zo hadden wij op het helsesenter eind november al het Julebord. (foto links: voorbereiding. Voor het eerst in meer dan 20 jaar met gelakte nagels. :) )
Oftewel het kerstdiner. Bij mij is er geen haar op mijn hoofd die eind november al aan kerst denkt, maar hier ontkom je er niet aan. Alle menu's in restaurants hebben vanaf half november al pinekjøtt (ingemaakt gezouten en eventueel gerookt lamsvlees), lutefisk (geloogde(!) kabeljauw en tynnribbe (spek, met een ruitpatroon op de vette kant ingesneden, en dan langzaam gegaard in de oven, zo dat de vette kant krokant is geworden) op de kaart. Iedereen eet ook een van deze gerechten met kerst. Het Noorse kersteten verwijst naar vroegere, armere tijden. Niks geen reerug, struisvogelbiefstuk of geglaceerde eend hier. Op het Julebord hadden we tynnribbe, en een soort worst, aardappels, rode en witte kool, en winterpeen. En toe uiteraard riskrem, dat is rijstepap met geklopte slagroom erdoor. Met een vruchtensaus erbij. Het was erg lekker. Sytze zat in de bediening en verdiende daar wat mee. We dachten van tevoren dat hij zich niet heel erg netjes aan hoefde te kleden, maar reden toen we al onderweg waren toch maar even terug om zijn pak te halen. Dat was maar goed ook! Als buitenlander mis je de juiste dresscode wel eens. Op het werk kleedt men zich hier minder formeel dan ik gewend ben, maar op feesten en in restaurants doft men zich juist meer op dan wij gewend zijn. Op de foto werden de kok en de bediening bedankt. En daarna country en westernmuziek en dansen!
De afgelopen tijd heb ik veel gereisd voor mijn werk. Zoals wij met de trein reizen, stapt men hier op het vliegtuig. In het onderstaande een impressie. Wist je dat een regenboog, gezien vanuit de lucht, een hele cirkel is? Logisch waarschijnlijk, maar ik had het me nooit gerealiseerd tot ik er een zag. De stad beneden is Bergen.
Van Molde terug naar Trondheim met de Hurtigruten (de g spreek je niet uit). Vertrek: 18.00. Aankomst 6.00
Onder: vertrek uit Molde
Drammen om 8.00. Ochtendwandeling langs de rivier. Een groepje oudere mensen had net een ochtendbad in de rivier genomen. Erg dapper, wanneer je bedenkt dat de buitentemperatuur een graad of 5 was.
De copiloot geeft de veiligheidsinstructies.
Er is plaats voor 14 mensen. Iedereen kan bij het raam zitten.

Een middag in Oslo, nadat de vergadering op Gardermoen was afgelopen. Naar de National Gallery (Schilderij is van Åstrup) en even over de kerstmarkt.
Het werd net licht. Wanneer je goed kijkt, zie je dat de straatlantaarns nog branden. Vanaf Værnes waren we opgestegen, hier vliegen we boven Trondheim. Op weg naar Molde.
Het is nu een week voor de kerstvakantie. Kerst gaan we weer vieren in Nederland, en deze keer blijven we tot oud en nieuw. Misschien komen we elkaar nog tegen. En anders hele fijne kerstdagen en een gezond nieuwjaar namens ons allemaal.