donderdag 29 november 2012

Een huis, en andere dingen

Vanuit Nederland hoorden we dat Håvard Bøkko op de Wk in Thialf op de 10 kilometer 5e is geworden, een halve minuut achter Bob de Jong aan.

Wij hebben ons eerste bezoek uit Nederland gehad: Rein is een weekend bij ons op bezoek geweest. Dat was erg gezellig.





Verder hadden we een drukke week. We hebben 2 oudergesprekken op school achter de rug. Fijn om te horen dat met de kinderen alles goed gaat. Kinderen gaan hier mee met het oudergesprek. We waren dat al gewend van groep 8 op de Peter Petersenschool, maar hier gebeurt dat in alle klassen. Het derde gesprek (over Lieuwe) volgt volgende week.
Ondertussen ben ik (Renske) sinds de herfst vakantie dagelijks te vinden op school om te helpen met Noors in de klas bij Anne Lieke en Lieuwe, en ook met de andere lessen. Vooral Anne Lieke had een bruggetje nodig, het niet begrijpen wat er in de klas gebeurde frustreerde haar en dat kostte veel energie. Lieuwe heeft gelukkig een juf die het hem redelijk gemakkelijk maakt om aan te haken, en het tempo ligt in zijn klas natuurlijk ook een stuk lager. En voor Sytze is een aangepast programma gemaakt. Anne Lieke viel wat dat betreft tussen wal en schip.
Gelukkig hebben de kinderen het alle drie wel naar hun zin op school. Er wordt ook van alles georganiseerd buiten de lessen om. De klas van Anne Lieke had vorige week een schrijver op bezoek, 2 weken ervoor was er een professionele liedjesschrijver in de klas geweest die met de klas aan het werk was gegaan. En vorige week was er ook een open middag ('Vi Kan', oftewel 'Wij Kunnen'), waarbij ouders en grootouders in de klassen konden komen kijken.

 Klas van Anne Lieke 

 Klas van Lieuwe

Het is echt niet te geloven hoe snel de kinderen zich steeds meer kunnen redden met het Noors! Ik leer Anne Lieke en Lieuwe nu nog Noors, maar ik schat in dat dat met een half jaar echt over zal zijn. Dan kunnen ze mij bij gaan spijkeren!

Deze week hield ook de muziekschool een sammenspill. Niet wetende wat we daar nou precies van moesten verwachten, gingen wij dinsdagavond in spijkerbroek naar het Kulturhus. Bleek het om een bijna avondvullend programma, zeg maar een echt concert te gaan! Met dito prijskaartje, overigens.




Wij wonen hier op zich prima, maar qua ruimte houdt het echt niet over. Drie levenslustige kinderen maken een appartement als de onze al snel klein, en je wilt toch ook niet de hele rijd 'rustig, rustig' hoeven roepen. (Er zijn tijden dat ik ernstig medelijden heb met onze benedenbuurvrouw, die ik maar zo goed mogelijk te vriend houd door regelmatig een praatje te maken. Een keer ging ze midden in de nacht keihard plaatjes draaien, en ik verdenk haar nog steeds van een wraakactie in onze richting.)
Het prachtige uitzicht vergoedt veel, maar niet alles. En toen we Rein weer naar het vliegveld hadden gebracht en enigszins daas naar huis terugreden, wisten we dat ons gezin niet heel lang bestand was tegen de drastische inperking in ruimte die dit appartement met zich meebracht. Het is goed om je eigen beperkingen te kennen, en dit is er duidelijk één. We beseffen dat we verwend zijn, en daar komen we nu dan ook maar ruiterlijk voor uit. In de ruimte die we in Haren gewend waren, hebben we toegestaan dat onze kinderen verderflijke gewoontes gingen ontwikkelen met erg lawaaiige neveneffecten, en die gewoontes zijn erg moeilijk af te leren. Tenminste dat denken we, want onze pogingen daartoe zijn ook niet meer dan halfslachtig te noemen.
Hoe dan ook: we zijn dus al een tijdje bezig om ons te oriënteren op de woningmarkt. In het begin dat we hier kwamen stond er vlakbij een huis te koop, daar hebben we gekeken. En we hebben ook gepraat met de eigenaar van het huis waar we nu wonen over koop van het hele huis. (We werden het alleen niet eens over de prijs). We hadden ook al een optie op een stuk grond, en we hadden al heel wat leuke huizen op papier en op internet bekeken. En nou stond er een huis te koop in het dorp. Woensdag was de bezichtiging, van 5 tot 6. In het donker dus.

Ter toelichting voor de Nederlandse lezer: de huizenmarkt hier in het dorp is erg krap. Een huis staat hier gemiddeld drie weken te koop.  De verwachting is dat de krapte op de huizenmarkt de komende jaren in de totale regio zal toenemen, omdat de militaire vliegbasis in de naburige gemeente drastisch uitgebreid gaat worden. In de buitengebieden rondom Botngård is de markt iets ruimer. Daar zien we regelmatig prachtige huizen te koop met uitzichten om te watertanden, voor relatief lage prijzen. (die dan ook wel weer vrij snel verkocht zijn, de renovatieprojecten daargelaten.) Wij hebben echter beloten dat met deze emigratie onze tax bereikt is van wat we onze kinderen willen aandoen: zij zouden dan dagelijks naar school moeten met de bus, en voor de rest afhankelijk zijn van onze bereidheid om te halen en brengen. Wonen in Botngård betekent voor hen: gemakkelijk gebruik kunnen maken van de voorzieningen in het dorp en zelfstandig vrienden kunnen opzoeken.

We hadden voordat we erheen gingen de uitgebreide informatie al van voor naar achter en van achter naar voor bestudeerd, bovendien had Folmer al uit de gemeentearchieven goede bouwtekeningen opgediept. Het leek voor ons helemaal een perfect huis, met genoeg ruimte en bovendien lang niet zo duur als nieuwbouw. (Aan de leuke plaatjes uit brochures en van Internet, bleek namelijk wel een schrikbarend hoog prijskaartje gekoppeld te zijn.)
Kortom: wanneer dit huis er in het echt er ook zo goed uitzag, dan wilden wij het wel! We gingen naar de bezichtiging, en hadden voor de zekerheid het ingevulde biedingsformulier maar vast meegenomen.



Op een huis bieden gaat in Noorwegen anders dan in Nederland. De biedingsprocedure is open voor iedereen, niet exclusief voor een biedende partij zoals in Nederland. Bieden gaat met een formulier. Je bod is bindend, je moet van tevoren uitgezocht hebben of de bank je een lening wil verstrekken. Wij knepen hem als een ouwe dief, bang dat er nog een andere bieder zou opduiken, waar we tegenop zouden moeten bieden. Dat was geen onrealistische gedachte: het huis tegenover ons in de Damhaugveien was getaxeerd op 1,3 miljoen NOK. Omdat 2 bieders de prijs opdreven, is het huis uiteindelijk verkocht voor 1,7 miljoen: ruim 30% meer! Het is dus belangrijk om van tevoren te bepalen hoe ver je bereid bent te gaan.
Er waren 3 andere partijen op de bezichtiging. We hebben het biedingsformulier bij het weggaan gelijk overhandigd, het huis voldeed aan onze verwachtingen. Je verbindt hier een termijn aan je bod, je bepaalt de geldigheidsduur daarvan, zeg maar. Wij hadden die gezet op twee uur in de middag. De volgende morgen hebben we behoorlijk op onze nagels zitten bijten in afwachting van een telefoontje van de makelaar. Naarmate de ochtend verstreek begrepen we dat geen van de andere belangstellende partijen hen een bod had uitgebracht. Het telefoontje van de makelaar kwam in het laatste kwartier voor het verstrijken van de termijn. Na nog wat handjeklap met de makelaar gingen de verkopers accoord.
We hebben dus een ander huis! We gaan er naar verwachting rond 1 februari wonen, de overdracht is 7 januari: de dag nadat we terug zijn van de kerstvakantie.

Sytze wilde ter ere van zijn verjaardag een feest. Het werd een film-kijk-avond. 3 films, een (zelfgemaakte) pizza en veel fris (brus). Dus op vrijdagavond verdween de rest van de familie naar de slaapkamer om een film op de laptop te kijken. In de huiskamer zag het er gezellig uit.



 

Verder hebben we een prachtige tocht gemaakt in de buurt van Nes (blijkbaar een internationale naam voor een plaats bij de kust.) Aan het einde zou een grot zijn door de berg heen, maar zo ver zijn we niet gekomen. Voor de volgende keer.



Het meertje dat beneden zichtbaar is, voorziet Nes van drinkwater.



De kleuren van het middaglicht waren prachtig.

Ondertussen gaan wij merkbaar in de richting van de kortste dag. De zon gaat hier tussen 3 uur en half 4 onder. Het licht dat er is op een heldere dag, is werkelijk betoverend mooi, dat wel.....


Binnenkort genieten we dus niet meer van dit soort prachtige fjordgezichten....

zondag 11 november 2012

Schaatskampioenschappen

Wij wonen bepaald niet in een wereldstad. Toch was Bjugn even het centrum waar "het" gebeurde. De afgelopen week werden hier de Noorse schaatskampioenschappen voor senioren verreden. Omdat de organisatie handen tekort kwam, heb ik mijn diensten aangeboden voor alle drie dagen. Dus drie dagen heb ik kaartjes verkocht, koffie en thee geschonken met warme wafels of broodjes pølse erbij, en startlijsten gecopieerd en opgehangen. Gelukkig had ik het alleen de eerste avond echt druk, de andere twee dagen was er veel tijd om de Noorse schaatshelden en heldinnen aan te moedigen, samen met Folmer en de kinderen. Schaatsen in Noorwegen is andere koek dan in Nederland. In Nederland is schaatsen, na voetballen de meest publiek trekkende sport,  In Noorwegen is dat langlaufen, skieën, handbal, en daarna komen er vast nog wel een paar, voordat schaatsen aan de beurt is. Stel je dus geen afgeladen Thialf met een meedeinende menigte voor. Maar toch, ook hier was een dweilorkest, en ik heb toch ook een paar keer een echte wave gezien. De meeste betalende gasten kwamen op vrijdagavond: toen hebben we rond de 180 kaartjes verkocht. Tel daarbij een gelijk aantal kinderen op (die hoefden niet te betalen, er werden vrijdag en zaterdag 2 Ipads verloot onder de kinderen om een zekere zaalvulling te garanderen), pak 'm beet 40 vrijwilligers, en dan nog de schaatsers en de coaches, en dan kom je toch wel op een kleine menigte die de hal aardig wist te vullen en de sfeer erin wist te brengen. Sport, (en dan bedoel ik niet het professionele voetbal, hè, dat heeft voor mij al lang weinig meer met sport te maken), het heldendom, het afzien, het presteren, daarvan kan ik aardig in vervoering raken. Ook hier in Noorwegen stond ik regelmatig met tranen in mijn ogen wanneer zo'n nationale topper met de medaille om naar het volkslied stond te luisteren. Geweldig! Het Wilhelmus' of 'Ja, vi elsker dette landet', kennelijk ben ik daar niet echt kieskeurig in. Het meest dramatische moment was de 3000 meter voor de dames. Twee van de deelneemsters hadden hun krachten niet goed verdeeld, en vielen voor het behalen van de finish. of liever: lieten zich vallen. Ze hadden zich compleet leeggereden. De ene kon daarna een hele poos niet meer op haar benen staan. Heb je daar zo lang voor getraind, gebeurt je dát! Die frustratie was voelbaar.
De winnares reed echter meer dan 25 seconcen van haar beste tijd af. Ze kwam met het uitschaatsen langs ons rijden en kreeg daarbij een meer dan verdiend applaus. Ze nam dat met een smile van oor tot oor in ontvangst.
Op bovenstaande foto wordt ze gehuldigd als noors kampioen.

Vrijdagavond was de avond van de sprint. De 500 voor dames en heren werd verreden, en de 1000 voor de heren.  Voor de finish van de 1000 meter werd de finishlijn verhuisd naar een ander punt in de baan. dit is te zien op de foto hiernaastt.




Zaterdag was de 1000  voor de dames, de 1500 mannen en heren, de 3000 dames en de 5000 mannen.








En zondag waren de lange afstanden, met tot besluit de 10 km. voor de heren. Espen Aarnes Hvammen won de sprinten met 36.42, Havard Bøkko de 10 km. met 13 min 57 sec. Bij de dames won Ida Njåtun de 500 met 40.70.

Hiernaast de laatse meters van Havård Bøkko op de 10.000 meter. Zoals je ziet stonden we direct aan de schaatsbaan. Erg imponerend om de snelheid te zien en zoals je ziet op de foto erg moeilijk te fotograferen.










Hiernaast de huldiging 10.000 meter. De bloemen worden uitgereikt door meisjes in de plaatselijke klederdrachten.


Op youtube staat deze huldiging ook nog.
http://www.youtube.com/watch?v=8nEmbnk6e4Q&feature=relmfu


Ondertussen gaat onze integratie gewoon door. De volgende stap is gezet: een auto met Noors kenteken en rijdend op spijkerbanden. Auto's op spijkerbanden produceren tijdens het rijden een soort ratelend geluid. Je hoort ineens in het dorp overal dat andere geluid. Spijkerbanden zijn fijn als er sneeuw en ijs op de weg ligt. Er wordt hier namelijk pas geveegd bij meer dan 10 cm sneeuw. Als je geluk hebt, dan wordt er gruis gestooid op het ijs dat op de weg ligt. Dat doen ze eigenlijk pas, wanneer het gaat dooien.
Het onderstaande ritje deden we met de Nederlandse winterbanden, we haalden Anne Lieke op van een verjaardagsfeestje. We hadden geen adres (dat hebben ze hier niet in het buitengebied), de weg was een ijsvlakte, en het begon donker te worden. We hadden slechts een vaag idee waar we ongeveer moesten zijn. Met het meisje had ik wel afgesproken dat ze een Noors vlaggetje bij de weg zou hangen. Met vertrouwen dat het allemaal goed zou komen, maar toch wel met enige bibbers reed ik (Renske) naar het huis van de feestvierder toe. Ik had Folmer gevraagd mee te gaan voor de morele steun. Maar de Noren zeggen altijd "det ordner seg", en daar ging ik vanuit. En inderdaad, het vlaggetje hing er, het ging allemaal prima. Af en toe was het even glibberen, maar het lukte wel de auto recht te houden. Het meest spannende stuk was terug, weer dichtbij huis, daar moet je een stuk vrij steil tegen de heuvel op. De banden draaiden veel sneller rond dan we vooruit gingen, en op een gegeven moment hadden de banden even helemaal geen grip meer. Erg leerzaam om dat ook eens meegemaakt te hebben,

evenals het werken van het ABS. Over een paar jaar zal ik het wel fluitend doen, maar nu is het even wennen allemaal.

En nu gaan we proberen deze week onze Nederlandse auto te slijten. We zoeken gewoon een weg naar een hoge klif, daar beneden een diep fjord....


Als je denkt dat er op de foto's in de vorige blog een stevig pak sneeuw is gevallen (dat dachten wij namelijk), dat vinden de Noren niet. Er staat ons nog meer te wachten.









Folmer houdt zich op zijn werk op het ogenblik bezig met de aanbesteding van het sneeuwschuiven, voor de komende periode van 5 jaar. Ze zijn hier erg van de integratie, de afdeling Sport og Helse (Sport en Gezondheid) en de directeur van het Helsesenter (gezondheidscentrum) kwamen op het creatieve idee om de fitness voor de ouderen te combineren met het sneeuwschuiven. Natuurlijk stond Folmer hier direct voor open....


Nu zijn ze erover aan het nadenken hoe ze dit voor op de rollator krijgen.